Cele mai bune produse tradiționale românești

Cele mai bune produse tradiționale românești

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

”Trenul accelerat cu numărul 2, se află în stație, vă rugăm poftiți în vagoane”, se aude din difuzorul gării. Mă ridic de pe banca de așteptare și dau să iau rucsacul. Simt cum îmi trosnește fiecare oscior din corp, genunchii tremură din toate baierele. Scot un icnet biruitor, în sfârșit îl plasez în spate. Doamne, cât de voluminos și încărcat era, mă tot întrebam oare cu ce m-a mai împovărat mama. Hainele și mâncarea nu aveau cum să fie atât de grele, mă gândeam că poate a încurcat bagajul cu cel al lui tata, cu scule electrice.
Cu chiu cu vai intru în tren, putând fi ușor confundat cu vânzătorii ambulanți de mărunțișuri, care se perindă cu ditamai gentoiul pe peronul gării, iar apoi devin însoțitori de călătorie, îndemnându-te mereu să le cumperi pixuri și mai știu eu ce kitsch-uri, vândute la supra-preț. Nu mai am răbdare și după ce intru în compartiment, desfac hamalul. Evident, borcane cu zacuscă de casă, dulceață, cârnați de casă și alte produse tradiționale românești, încât să-mi ajungă până la însurătoare. De ce face mama chestia asta mereu, doar mă duc la facultate să învăț, nu să mă îndop.

Nostalgia borcanelor

Dar peste ani și ani, te copleșesc amintirile acelor vremuri, conștientizând utilitatea bunătăților de odinioară, făcute cu atâta dragoste și dăruire, cu acea savoare unică, cum rar mai ai ocazia să experimentezi în ziua de azi , gustul autentic al preparatelor, din produse tradiționale românești.

Din păcate, pentru mulți dintre noi, lipsa timpului și comoditatea totodată, ne-au determinat să lăsăm la o parte meșteșugul ”pusului în borcane pentru iarnă”, mulțumindu-ne cu achiziții din supermarket-uri, produse comestibile de altfel, dar cu unul dintre cele mai majore lipsuri: nu sunt presărate cu pasiune, nu au acel iz de ”acasă”, de legume coapte și fructe aromate, care te îndeamnă să mănânci până și capacul borcanului în care sunt conservate, iar preparatele din carne sunt seci, fără aroma specifică. Norocul face însă, ca gospodinele să nu fi dispărut în totalitate. Mai avem încă oameni care fac produse a-la-carte, ”în dulcele stil clasic”. Dacă doriți să re-experimentați linsul degetelor, am să recomand niște produse tradiționale românești, pe care eu însumi le-am încercat, preparate de artizani ai meșteșugului gastronomiei autohtone, ce merită tot respectul pentru munca depusă în a reda gustul și autenticitatea bucatelor românești, utilizând ingrediente naturale și sănătoase.

Bunătăți la borcan

Dulcețuri

Recomandări: dulceață de pepene cu nectarine, dulceață de roșii cu mere.

Compoturi

Recomandari: compot de căpșuni, compot de mure fără zahăr, compot de caise.

Zacuscă

Recomandări: zacuscă de ghebe, zacusă de păstrăv,zacuscă de vinete.

Murături

Recomandări: gogonele murate, castraveți murați.

Sucuri naturale

Recomandări: suc de coacăze roșii, suc de caise.

Siropuri

Recomandări: sirop din lichen de piatră, sirop de soc.

Produse tradiționale românești

Preparate din carne, cașcaval și produse de patiserie

Recomandări: conserva de carne a la Vank, cașcaval cu ceapă verde, cașcaval cu măsline, miere polifloră, prăjitură tradițională cu foi de miere.